fisk/skaldjur,  förrätter

Räktårtan

Hej hej,

Varje gång jag skriver hej hej tänker jag på den härliga komiska tuppen i Disney filmen Moana 🙂 som heter Heihei. En film som har ett par år på nacken och uppskattades av hela familjen. Nog om det, nu till Midsommarens räktårta som blev såå god och min absoluta favorit. Den måste ni göra! Passar både till lite festliga tillfällen och även som en förrätt eller en lunch. Ha en underbar dag Kram

Detta behöver du

  • 200 gr kavring
  • 100 gr smält smör
  • 4 gelantinblad
  • 5 dl creme fraiche
  • 1 dl lättvispad grädde
  • 1 dl majonäs ( Hellmann´s )
  • 1/2 dl hackad dill + dillvippor att dekorera med
  • citronskivor som du dekorerar med
  • gurka i skivor till dekoration
  • 1 burk röd stenbitsrom ( hälften i fyllningen och resten till dekoration
  • 1/2 dl finhackad rödlök
  • ca 400 gr skalade räkor ( 200gr till fyllning + 200 gr hela till dekoration
  • kallrökt lax ( ca 120 gr hälften till fyllning och resten till dekoration
  • 1/2 dl kalles kaviar
  • 1 dl hackad gräslök ( hälften till fyllning resten till dekoration
  • 1/2 tsk salt
  • nymalen svartpeppar

Botten

Skär bort de hårda kanterna på brödskivorna, mixa i mixer och blanda med det smälta smöret.

Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med avtagbara kanter och klä även sidorna med remsor av bakplåtspapper. Smörj med lite matfett på formens kanter så att det stannar kvar. ( Lättare sen när du ska flytta tårtan till ett annat fat )

Fördela brödmassan i formen och platta till med handen. Ställ kallt.

Fyllningen

Lägg de fyra gelantin bladen i kallt vatten ca 5 minuter. Ta upp och krama dem lite lätt i handen. Lägg dem i en kastrull tillsammans med 1/2 dl creme fraiche. Värm på svag värme tills de har smält. Rör om under tiden. Ta kastrullen från plattan .

I en större skål blanda samman gelantin blandningen försiktigt med resten av creme fraichen, majonäs och grädde.

Tillsätt sedan

1/2 dl hackad dill,

1/2 dl hackad rödlök,

1/2 dl hackad gräslök,

1/2 burk stenbitsrom,

ca hälften av laxen som skurit i små bitar

200 gr räkor som du hackar grovt

1/2 dl kalles kaviar

1/3 – 1/2 tsk salt och nymalen svartpeppar.

När du blandat samman allt häller du smeten över kavringsbottnen. Jämna till och lägg plastfolie över. Ställ in i kylen ca 5, 6 timmar.

När den är fast och det är dags att äta dekorerar du med resten av räkorna, gräslök, rom, dill, gurka, citron och lax.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.