baka

Vaniljkakan

Kan inte hålla räkningen på alla vaniljkakor jag bakat genom åren 🙂 Så enkel och uppskattad. I mitt tidigare arbete som undersköterska på Korttidsboende / rehab, särskillt boende och växelvård bakades den flitigt. Godast är den när den får stå i kylen tills dagen efter den bakats, så saftig och god. Har du inte gjort den så är det dags nu;)

Du behöver

Kakan

3 ägg

3 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 dl kokande vatten

Fyllning

125 g smör

1 dl mjölk

1 msk vaniljsocker 

Pudra över florsocker vid servering

Så här gör du

Sätt ugnen på 165 grader varmluft eller 180 grader vanlig ugn.

Vispa ägg och socker riktigt pösigt.

Sikta först ner de torra ingredienserna i en skål och vänd sedan ner ingredienserna i äggsmeten med en slickepott och sist det kokande vattnet.

Häll smeten i en smord springform eller så klär du formen med bakplåtspapper som du klippt till. Pensla lite smör på sidorna så håller remsorna sig på plats. Sätt in formen i ugnen ca 25 – 35 minuter. Känn efter med en sticka, den ska vara torr.

Koka under tiden vaniljfyllningen. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och vaniljsockret. Låt koka livligt i 3 minuter vispa under tiden.

Dela kakan på mitten, så att du får två bottnar. Skeda över fyllningen över båda bottnarna och lägg ihop igen. Låt den svalna och sätt sedan in i kylen tills nästa dag. Sikta över rikligt med florsocker vid servering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.