kötträtter,  sås

Köttbullar i grönpepparsås

Hej!

En rätt vi åt för ett tag sedan, så gott. Kan själv tycka att det är lite meckigt efter ett tufft arbetspass . Jag kan inte skryta med att jag tillhör de piggaste efter att ha arbetat.. 😉 Men detta är gott, vill man kan man reda av såsen men jag lät min småkoka tills den tjocknat något.

Du behöver till köttbullarna

  • 1 ägg
  • 500 gr nötfärs
  • 1 gul lök
  • 1 tsk salt
  • ca 3 krm vitpeppar
  • ca 3 msk skorpmjöl
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk sirap
  • 1/2 msk kalvfond

Riv löken på grova sidan av rivjärnet ( Vill du river du på den finare sidan )

Vispa samman mjölk och skorpmjöl i skål, tillsätt lök, sirap och kryddor. Blanda samman med färsen. Forma till köttbullar. Stek i smör tills de får fin färg. Lägg dem i en ugnssäker form.

Grönpepparsåsen

  • 1 msk torkad grönpeppar
  • 2 dl kalvbuljong
  • 4 dl grädde
  • 1 msk soja
  • lite smör
  • ev lite redning till såsen 1 msk mjöl + en skvätt vatten
  • smaka eventuellt av med salt & peppar
  • persilja att toppa med ( har oftast fryst hemma )

Mortla grönpepparen fint. Fräs grönpepparen i smöret, tillsätt övriga ingredienser och vispa samman. Låt såsen koka tills den reducerat och tjocknat till. ( Vill du så red av såsen lite )Häll såsen över köttbullarna och sätt in i ugnen på 225 grader ca 8 minuter. Strö över persilja vid servering

Blomkålsmos

  • 1 stort blomkålshuvud
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • en skvätt grädde
  • en klick smör
  • aromat och vitpeppar att smaka av med

Gör så här

Koka upp vatten med buljongtärningen. Bryt/ skär av buketterna från stammen, dela i mindre bitar. Skölj och koka blomkålen mjuk. Häll av vattnet och ånga av en stund. Lägg ner blomkålen i en matberedare. Mixa en lite stund och tillsätt en klick smör och lite grädde. Tänk på konsistensen moset ska inte bli för löst. Ta lite åt gången. Smaka av med aromat och vitpeppar.

Rostade morötter

  • morötter
  • olivolja
  • flytande honung
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • torkad rosmarin
  • torkad timjan
  • lite vitlökspulver

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och dela morötterna i samma storlek. Lägg dem på en plåt eller en ugnssäker form. Häll en skvätt olja och honung över. Strö över kryddor och blanda runt så alla morotsbitar blir täckta. Sätt in i ugnen ca 20 – 30 minuter ( beroende på storlek ) Kontrollera att de är mjuka och fått fin färg.

Hoppas du gillar detta <3 Ha en fin dag Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.