gratäng,  kötträtter

Grillspett & potatisgratäng

Du behöver till spetten

 • 1 fläskfilé
 • 1 stor grön paprika
 • 1 stor röd paprika
 • 1 -2 gula lökar
 • ca 1/2 dl olivolja
 • salt & nymalen svartpeppar
 • ca 1 msk torkad oregano

Gör så här

Putsa till köttet och skär i munsbitar, klyfta lökarna, skär paprikorna också i munsbitar. Lägg kött, lök och paprika i en skål häll i olja krydda rejält och i med oregano. Rör om ordentligt med händerna. Varva kött o grönsaker på spett och grilla ca 15 minuter. Vänd spetten ett par gånger under grillningen. Servera med tzatziki , citronklyfta ( pressa över spettet ) sallad och potatisgratäng.

Potatisgratäng

 • ca 800gr fast potatis
 • 3 dl grädde
 • 3 dl mjölk
 • 1-2 vitlöksklyftor
 • ca 1/2 dl hackad purjolök
 • salt & nymalen svartpeppar efter smak
 • ca 2 dl riven ost

Så här gör du

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva potatisen i 4mm tjocka skivor. Koka potatisen mjuk ca 20 minuter i grädden och mjölken. Jag använder en nonstick panna med lite högre kanter och en slickepott att vända runt potatisen med. Pressa i vitlöken salta och peppra rejält. Häll i purjolökshacket. När potatisen är mjuk, häll över potatisblandningen i en ugnsfast form, blanda i osten och grädda ca 15 minuter och gratängen fått fin färg. Tänk KRÄMIG, kanske behöver du spä med extra mjölk/ grädde. Vi vill inte ha en torr gratäng 😉

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.