baka

Något för gottegrisen :D

img_1726Dessa  lättbakade kolabitarna finns i Jenny Warséns ” Baka med godis”. Smakar som Twix eller som de hette förr Raider,  om jag inte minns fel. En härligt seg kola på en mördegsbotten och toppad med choklad. Vad mer kan en gottegris önska sig.
Kolabitar
ca 20 stycken
Botten
  • 4 dl mjöl
  • 1/2 dl strösocker
  • 125 gram rumsvarmt smör
Kolafyllning
  • 175 gram smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 1/2 dl ljus sirap
Chokladtopping
200 gram mjölkchoklad
Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
Blanda alla ingredienserna till bottnen i en bunke ( jag använde mig av en matberedare), och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en bakplåtspapperklädd ugnsform, 20×30 cm. Grädda i ca 20 minuter.
Rör ner alla ingredienserna till kolafyllningen, i en ganska stor tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme tills den nått en temperatur mellan 118-120 grader. Jag tog bort min då den kom upp i 118 grader. Det tar ca 30 minuter. Rör om då och då. Bred ut kolasmeten jämnt över över kakbottnen och ställ sedan in kakan i kylen medan du smälter chokladen över ett vattenbad. (Jag smälte Marabou mjölkchoklad). Häll chokladen över kolafyllningen, vill du så dra en gaffel över ytan för ett vackert mönster.
Ställ in kakan i kylen tills chokladen stelnat något och skär den i bitar med en vass kniv. Förvara kolabitarna svalt och ta fram dem ca 20 minuter innan de ska serveras. Kan bara säga att de har ingen chans att stå framme här i 20 minuter, de äts upp på momangen hehe 😉  Kram Jeanette

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.