fisk/skaldjur,  gratäng

Laxgratäng med vitvinssås & sparris

Hej, hej

Håller du med om att fisk/ laxgratäng är himla gott? Här kommer ett recept som också legat kvar på den gamla bloggen 🙂

Ha en fin dag!

Du behöver

4 laxfiléer

1 liten finhackad schalottenlök

valfri mängd sparrisar ( jag hade 8 stycken)

 2,5 dl vispgrädde

1,5 dl mjölk

 1 dl vitt vin

 1,5 fiskbuljongtärning

1 krm vitpeppar

 redning 3 msk mjöl & en skvätt mjölk

 potatismos

10 normalstora mjöliga potatisar

 1 rejäl klick smält smör

 ca 1 dl varm mjölk

2 äggulor

salt & vitpeppar efter smak

Så här gör du

 Börja med att skala och koka potatisarna i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Värm ugnen till 220 grader, lägg laxfiléerna i en ugnsform som du smort, hetta upp en panna, smält lite smör och fräs löken en stund ( den ska inte få färg). Tillsätt alla ingredienserna till såsen, vispa ihop redningen i en skål för sig. Låt allt koka upp. Vispa i redningen lite åt gången till önskad konsistens. Sänk värmen. Knäck av änden på sparrisarna. Sjud dem i lättsaltat vatten 2 minuter. Skölj dem sedan i kallt vatten. låt dem rinna av.

 Mosa potatisen med en potatisstöt ( som för övrigt är toppen till att mosa avocado med när du ska göra en rejäl laddning guacamole 😀 ) Häll på smält smör och mjölken lite i taget, krydda och blanda i äggulan. Vispa fluffigt med elvispen. Fyll en spritspåse med moset. Spritsa moset runt laxfiléerna, häll såsen över laxen och lägg sparrisen ovanpå. Sätt in i ugnen ca 20 minuter, gratängen ska få lite vacker färg. Kram <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.