gratäng

Potatisgratäng kantarellsås&grillad karré

IMG_2232
IMG_2229När vädret inte går riktigt att lita på använder jag min grillpanna från Le Creuset i gjutjärn. Igår gjorde vi en favoriträtt som aldrig går att tröttna på potatisgratäng, fläskkarré och kantarellsås. Fläskkarrén köper jag i bit, Scans
rapsgris som jag skivar och bankar ut. Endast salt & peppar och inget fett i grillpannan när jag steker den. Receptet är till 4 personer. Kram Jeanette 
potatisgratäng 
7 stora potatisar 3  1/2 dl grädde 2  1/2 dl mjölk 1 burk Philadelphia cremosa garlic and herbs 2 pressade vitlöksklyftor 1/2  msk lantbuljong ( Renée Voltaire) salt & svartpeppar smör till formen
gör så här
 
Smörj en ugnssäker form. Skala och skiva potatisen, (jag skivar i en matberedare). Fördela potatisskivorna i formen. Blanda samman alla övriga ingredienserna i en skal och häll över potatisen. Sätt in i ugnen 200 grader ca 60 minuter, lägg folie över formen. Känn efter om potatisen är mjuk. Ta ut formen.Höj temperaturen till 250 grader ta bort folien och sätt in formen igen ca 10 minuter tills gratängen fått färg. 
kantarellsås 
1 klick smör 1 påse med torkade kantareller ( Lägg dem i varmt vatten 15 minuter) hacka dem grovt 1 finhackad schalottenlök 1-2 krm vitpeppar 2 tsk tamarisoja ( Renée Voltaire ) 3/4 grönsaksbuljongtärning (från Kung Markatta – favoritbuljong 😉 ) 1 dl vitt vin 
gör så här
Hetta upp en kastrull och låt smöret smälta. Krama ur vätskan ur kantarellerna. Lägg i kantareller och lök, fräs ett par minuter det ska inte ta färg. Tillsätt grädde, soja, vin och smula ner buljongen. Låt såsen puttra ca 15 minuter. Smaka av med salt & peppar. 
Fläskkarré 
Ca 800-1000 gram fläskkarré i bit Flingsalt & svartpeppar 
gör så här Skiva karrén i 4 skivor. Banka ut köttet ordentligt. Hetta upp en grillpanna. Lägg i köttet, vänd när det fått fina grillränder  salta och peppra ordentligt. Servera kött potatisgratäng och kantarellsås med en god sallad.
Dottens fina katt <3      

2 Kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.