Frusen Karamellcheesecake med nötkrokant och salt karamellsås
Denna fick full pott av ungdomarna i huset <3 Tar ett litet tag att göra men det är det värt.
Du behöver detta till en rund form 23 cm
botten
14 st digestivekex
100 gr smält smör
1 msk vaniljsocker
cheesecake
3 ekologiska ägg
1/2 msk vaniljsocker
3 dl grädde
0,75 dl socker
150 gr mascarpone
3/4 burk Dulce de leche
nötkrokant
100 gr socker
75 gr hasselnötter
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
salt karamellsås
1 dl grädde
100 gr socker
1 nypa salt
20 gr smör
gör så här
botten
Lägg bakplåtspapper på botten i en springform. Smält smöret till bottnen, mixa sönder kexen till smulor. Blanda samman och tryck ut i formen, gärna lite upp mot kanten. Ställ kallt.
cheesecakesmeten
Separera äggulorna från vitorna. Vispa gulorna tillsammans med sockret och vaniljsockret tills smeten blir ljus o lite fluffig. Blanda ner mascarponen till en jämn smet. Vispa grädden fluffig och vänd ner i smeten. Vispa vitorna hårt och vänd försiktigt ner i smeten. Häll smeten i formen.
Rör ordentligt med en sked i burken med dulce de leche så blir den lättare att ha att göra med, klicka i smeten. Dra ut karamellkrämen med skeden. Sätt in i frysen gärna tills nästa dag.
nötkrokant
Sätt ugnen på 200 grader. Häll upp nötterna i en ugnssäker form klädd med bakplåtspapper. Rosta nötterna ca 8-10 minuter. Skalet ska börja släppa. Lägg de varma nötterna i en handduk och gnugga bort skalet. Hacka dem sedan.
Smält sockret gyllene i en tjockbottnad kastrull. Medium värme. När sockret smält och fått den vackra gyllene färgen tillsätter du salt, vaniljsocker och nötter. Rör om tills allt blandat sig. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper. När det svalnat hackar du det.
salt karamellsås
Koka upp grädden och ställ sedan åt sidan. Smält sockret i en tjockbottnad kastrull tills det blir mörkt. Rör om lite då och då. Vispa i salt och smör. Vispa i grädden, lite i taget. När den svalnat sätt in i kylen.
Ta fram cheesecaken från frysen en stund innan den ska serveras, ringla över den salta karamellsåsen och strö över nötkrokanten.
Hoppas du gillar den Kram <3