efterrätter

Nyårsmiddag

Hoppas ni hade ett härligt avslut på 2019 och får ett fantastiskt 2020♥ Aningen sen med nyårsmaten här, var inte lönt att fotografera på kvällen såå mörkt och bilderna blir inte så bra.
Till förrätt åt vi skgenröra på smörstekt bröd som jag först stansat ut med en äggkopp , sedan rostas med duchessetoppar, grillade grönsaker och kantarellsås med tryffel och marängsviss till efterrätt, så enkelt o gott. Hyllar verkligen rostas, så prisvärt och väldigt mört. Detta köttet köper jag hellre istället för dyr oxfilé som bränner ett stort hål i plånboken. Jag köper butiksstyckad från Ica Maxi i Löddeköpinge, gillar verkligen deras kött! Fotade maten dagen efter och istället för rostas som vi hade på Nyår så grillade vi en bit flankstek. Lite ändringar 😉 Recepten är till 5 personer.
Kram!

Duchessetoppar
1 kg mjölig potatis
2 äggulor
75 gr rumstempererat smör
ev lite lite varm mjölk
nymalen svartpeppar
salt ca 3/4 tsk
torkad smulad dragon ca 1 tsk
Gör så här
Skala och koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet, låt potatisen ånga av en stund. Pressa sedan potatisen och blanda med smör, äggulor, salt, dragon och svartpeppar. Vispa gärna med elvisp för att få moset lite fluffigt. Tillsätt ev lite mjölk men moset ska vara ganska fast så det går att spritsa. Låt svalna något. Fyll en sprits ( jag köper engångs från Toppits, finns i de flesta matbutiker )med en stjärntyll och spritsa ut toppar på bakplåtspapper. Gratinera i övre delen av ugnen på 250°några minuter tills de fått fin färg.

Rostas
800 gr rostas
salt & nymalen svartpeppar
smör och olja att steka i
Gör så här
Hetta upp en stekpanna med olja och en klick smör. Salta o peppra köttet rejält och stek det runt om. Sätt i en termometer och sätt in i ugnen på 125 grader tills den nått 58°. Linda in köttet i smörpapper och låt det vila i 20 minuter.
Kantarellsås med tryffel
1 påse torkade kantareller
1 finackad schalottenlök
1 msk tryffelolja
1 msk grönsaksbuljongpulver
4 dl grädde
1/2 msk ljus soja ( tex kikkoman )
salt & vitpeppar
smör att steka i
Gör så här
Följ anvisningarna på kantarellpåsen. Krama sedan ur vattnet och grovhacka svampen. Fräs sampen i smör några minuter tillsätt sedan löken och fräs ytterliggare nån minut. salta o peppra. Tillsätt grädde, buljong och soja. Låt såsen småkoka tills den tjocknat något och häll därefter i tryffeloljan. Låt det puttra en stund och smaka av.

Marängswiss
olika sorters glass, nogger, vanilj hägendaz chocolate salted caramel
fluffigt vispad grädde
krossade maränger
chokladsås
jordgubbar, hallon, physsalis
Blandat i en salig röra
Chokladsås
(recept Ica )
2 msk smör
3 msk kakao
2 msk sirap
6 msk socker
2 dl grädde
1/2 tsk vaniljessens
Smält smöret och vispa i kakaon. Tillsätt sirap, vanilessens, socker och sist grädde. Låt koka ihop och späd med lite vatten om det behövs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.