fisk/skaldjur,  jul,  samarbete

Julen som kom fortare än väntat.

December har minsann sprungit iväg. Hann knappt blinka och plötsligt var Julafton här. Vi har också firat bröllopsdag, tänk att vi varit gifta i 21 år <3 Dagen firade vi med att luncha på Epicuré i Malmö och lite bubbel på kvällen;) Jag kan säga att de har fantastiskt god Italiensk mat.

Mycket arbete, arbetade på julaftons dag och hade förberett små räkcheesecake som vi hade på jultallriken och även potatisgratäng. Av Micke från https://www.naturligtkott.se/ fick vi en fantastisk vildsvinsskinka som jag griljerat dagen innan. Sen hade vi prinskorvar och juliga köttbullar. Räcker gott och väl då vi är inte så mycket för julmat, men detta är liksom alldeles juligt och lagom. Vi hade en mysig och lugn julaftonskväll och så tacksam att vi har varandra. Att trivas ihop och att ha roligt tillsammans, bara vi <3

Här kommer receptet på dessa små räkcheesecake. Jag har använt siliconform som jag beställt på nätet.. Det blir ca 14 stycken totalt av smeten. Du kan också använda en muffinsform i plåt, klä groparna med plastfolie innan du fyller dem. Eller så gör du 1 stor räkcheesecake i en springform.

Jag har ett samarbete cantadoue och har använt deras färskost pepparrot i smeten.

Cheesecakesmet ca 14 stycken

ca 250 gr skalade hackade räkor
4 dl crème fraiche

1 dl majonnäs

2 msk citronsaft

salt & svartpeppar

1 burk cantadoue färskost pepparrotssmak

ca ½ dl finhackad dill

1/2 burk röd/ svart stenbitsrom

ca ½ finhackad rödlök

4  gelatinblad

Toppa med

ca 100 gr skalade räkor
citron skivor
1 burk röd/ svart stenbitsrom
dillvippor

Så här gör du

Mixa sönder  kavring till en smulig massa i en matberedare, tillsätt smöret och mixa samman. Om du använder en springform ( löstagbar kant ) klä bottnen med bakplåtspapper och fördela kavringdegen formen och platta till. Ställ in i kylen. Använder du de mindre formarna, klä groparna med plastfolie och fördela kavringdegen i botten, platta till. Ställ kallt.

Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min. Blanda ca 3 1/2 dl av crème fraiche med majonnäs och färskost till en jämn smet. Blanda sedan ihop räkor, dill, rödlök, stenbitsrom, citronsaft, salt & svartpeppar.

Krama ur gelatinbladen ordentligt. Värm den sparade crème fraichen 1/2 dl försiktigt i en kastrull. Lägg i gelatinbladen och låt smälta på låg värme under omröring. Häll ner detta i cheesecakesmeten, lite i taget och blanda ordentligt. Häll över smeten i formen. Täck med plastfolie. Låt stå i kylen i kylen över natten eller minst 6 timmar. Dekorera innan servering 🙂

vildsvinsskinkan från Naturligtkött

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.