baka

Midsommartårta & pasta

Hej hej, hoppas ni har en härlig midsommar helg. Det blev en vacker kväll igår trots det traditionella midsommarvädret under dagen 😉  Vi skulle ju grilla men det blev minsann ingen grillning här igår, barnen firade med vänner på kvällen så mannen och jag svängde bara ihop en pasta istället som blev såå himla god. Lite prosecco i glasen och vi hade en så mysig kväll ☺ Till lunchen åt vi iallafall räkmackor och tårtan på kvällen var ju iallafall i lite midsommaranda haha! Recept på tårtan kommer från Ica den måste du testa! Pastan har jag inga direkta mått på men det behövs inte heller, det jag skriver är på ett ungefär. Kraam!

 
Polarbröds jubileumskakor, bregott, romansallad, citron, räkor, stenbitsrom, dill, persilja, svartpeppar och Hellmanns majjo. Gott!

 
Pasta med vitlök & bacon
till 2 personer
 
kokt valfri pasta till två
1 pkt bacon
1 klick smör
1 förpackning färskost vitlök & örter
ca 2 dl grädde
svartpeppar
några sparrisar
färdig riven parmesan i påse
 
Dela baconskivorna i små bitar fräs dem i en stekpanna tills de nästan är färdiga, tillsätt sparris som du delat i bitar. Peppra och tillsätt färskosten och grädden. Låt det puttra nån minut och häll i parmesan ca 1/2 dl. Smaka av med salt & peppar.
 
Midsommartårtan↓

 

110 g smör

2 1/4 dl socker

1 msk sirap

2 ägg

1 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

1 1/2 tsk vaniljsocker

1 dl kakao

2 dubbeldaim (à 56 g)

smör och bakplåtspapper till formen

Fyllning

5 gelatinblad

1/2 l jordgubbar

3 äggulor

2 dl florsocker

6 dl vispgrädde

Toppa med

ca 1 liter jordgubbar & 1 dubbeldaim grovt hackat och lite citronmeliss ser fint ut

Gör så här

Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en springform ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten och smörj med smält smör. Grädda i ca 18-20 minuter och låt den sedan svalna. Ta bort kantringen och diska av den och sätt sedan tillbaks den.

Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Mixa jordgubbarna i matberedare eller med stavmixer till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös lite fluffig konsistens. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen , krama ur vätskan och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 6 timmar i kylskåpet.

 Toppa sedan tårtan innan servering  med jordgubbar, daim och kanske lite citronmeliss.

 

 

 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.